Σελίδες

Powered By Blogger

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Βρίσκουμε την εσωτερική μας δύναμη

             



Βρίσκουμε την εσωτερική μας δύναμη
«Λυπόμαστε, αλλά θα πρέπει να διακόψουμε τη συνεργασία μας. Απολύεστε». Μπουμ! «Θέλω να χωρίσουμε. Είμαι ερωτευμένος με κάποια άλλη». Μπουμ! «Δυστυχώς το σκυλί σας δεν μπορεί να γίνει καλά. Πρέπει να του κάνουμε ευθανασία». Μπουμ! Και βέβαια τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα «μπουμ» που θα μας στείλει η ζωή μας. Όλοι μας δεν έχουμε άλλωστε νιώσει κάποια στιγμή σαν να σκάει δίπλα μας μία βόμβα στο άκουσμα τέτοιων ή και άλλων δυσάρεστων ειδήσεων; Μία βόμβα που μας αναστάτωσε, μας μπέρδεψε, μας έκανε να ξεχάσουμε πώς είναι να μπορείς να σταθείς στα πόδια σου, πώς είναι να νιώθεις έστω φυσιολογικά -αν όχι καλά- και πάλι; Και αναρωτιόμαστε: Πώς θα μπορέσω να συνέλθω; Πώς θα αντεπεξέλθω; Και, βέβαια, δεν είμαστε οι μόνοι. Κάθε στιγμή, άνθρωποι ψάχνουν να ανακαλύψουν την εσωτερική τους δύναμη, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά που τους συμβαίνουν και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Και ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Τελικά, όταν προσπαθούν και έχουν υποστήριξη, τα καταφέρνουν. Να πώς:

Με το παράδειγμα του παρελθόντοςΤο να θυμίσουμε στον εαυτό μας το πώς παλέψαμε και νικήσαμε κάτι στο παρελθόν είναι πάντα μία καλή και βοηθητική ιδέα. Χρειάζεται, δηλαδή, να πούμε: «Το ξεπέρασα στο παρελθόν, άρα μπορώ να το ξεπεράσω και τώρα». Ακόμα όμως κι αν δεν έχουμε αντιμετωπίσει την ίδια ή κάποια παρεμφερή κατάσταση, αρκεί ίσως να φέρουμε στον νου μας περιπτώσεις όπου φανήκαμε δυνατοί, ικανοί, πετύχαμε τον στόχο μας, φέραμε σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Πράγματι, αν αναλογιστούμε και αξιολογήσουμε τα επιτεύγματά μας, είναι πιθανό να εκπλήξουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό με το πόση δύναμη διαθέτουμε.


Με τη συμπαράσταση των άλλων

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αναζήτηση και η λήψη συναισθηματικής υποστήριξης από σημαντικά πρόσωπα του περίγυρού μας αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των τραυματικών γεγονότων της ζωής μας. Ο νευροψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν κ. Boris Cyrulnik λέει: «Οι σύντροφοι, με τις αντιδράσεις τους, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και τα παιχνίδια τους, μπορούν να εμφυσήσουν στην ψυχή του τραυματισμένου ένα συναίσθημα ενθάρρυνσης». Και εξηγεί: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυστυχίες αν είμαστε λιγότερο συναισθηματικοί και αν περιστοιχιζόμαστε από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία. Θέλω να πω ότι σε περίπτωση που μας προκύψει μία δυστυχία, αν έχουμε μεγάλη εσωτερική σταθερότητα και ένα καλό περιβάλλον, την αντιμετωπίζουμε καλύτερα». Άλλωστε, όπως ίσως ήδη γνωρίζουμε, το οικογενειακό περιβάλλον, και κυρίως οι γονείς, και ακόμη περισσότερο η μητέρα, παίζουν βοηθητικό ρόλο για να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε την εσωτερική μας δύναμη όχι μόνο τη στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι, αλλά και από την παιδική μας ηλικία ακόμη, βοηθώντας μας με την τρυφερότητα και την αγάπη τους να χτίσουμε την προσωπική μας ανθεκτικότητα, που θα μας συντροφεύει και θα ανατρέχουμε σε αυτή στο μέλλον. Και ο καθηγητής διευκρινίζει: «Η ανθεκτικότητα είναι πιο εύκολη για παιδιά που στα πρώτα τους χρόνια είναι σταθερά συνδεδεμένα με κάποιον από τους γονείς τους ή άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, αλλά δεν είναι αδύνατη και για τα υπόλοιπα. Γιατί βοηθά πολύ η τρυφερότητα στο να αναπτύξει κανείς την ανθεκτικότητα».
Με το χιούμορ
Κατ' αρχάς μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά το να καταφύγουμε στο χιούμορ αποδεικνύεται πολύ βοηθητικό για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε αυτό που βιώνουμε και να ανακτήσουμε την εσωτερική μας δύναμη ώστε να αντεπεξέλθουμε. Το χιούμορ αποτελεί έναν τυπικό μηχανισμό άμυνας, μια ασυνείδητη δύναμη που στοχεύει να μας ανακουφίσει προσωρινά από το δυσβάσταχτο φορτίο κάποιων καταστάσεων. Ο νευροψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν κ. Boris Cyrulnik τονίζει τη σημασία του χιούμορ λέγοντας: «Το χιούμορ είναι παράγοντας ανθεκτικότητας και δεν διακωμωδεί το θύμα, ούτε γελοιοποιεί τον πόνο του. Η χιουμοριστική διάσταση μιας επώδυνης αναπαράστασης βοηθά τον τραυματισμένο να δώσει λίγη ελαφρότητα στο άχθος της ζωής, να δει τα πράγματα διαφορετικά, να διαχειριστεί την αναπαράσταση».

Με την αναζήτηση της πνευματικότητας
Η θρησκευτική πίστη συμβάλλει στην ενστάλαξη της ελπίδας και στην προσμονή ότι το μέλλον θα φέρει ένα ευχάριστο συμβάν ως μέρος μιας κάποιας δικαιοσύνης και ισορροπίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι ξαφνικά να αρχίσουμε να πιστεύουμε στον Θεό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι διάφορες μορφές πνευματικότητας, είτε πρόκειται για τη θρησκεία, τον διαλογισμό, την προσευχή ή τα θρησκευτικά τελετουργικά, φαίνεται να συμβάλλουν στο να αναζητήσουμε και να βρούμε την εσωτερική μας δύναμη, αφού μας βοηθούν να ηρεμήσουμε, να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα και να βασιζόμαστε, εκτός από τον εαυτό μας, που κάποιες φορές είναι πολύ επιβαρυμένος, και στους άλλους. Χρειάζεται να προσέξουμε μόνο πώς θα επιλέξουμε αυτούς τους άλλους!

Με τη βοήθεια του χρόνου

Η αλήθεια είναι ότι μόλις μάθουμε κάτι δυσάρεστο μας είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτούμε. Έτσι, δεν είναι απίθανο στην αρχή να αρνούμαστε να το δεχτούμε ή να νιώθουμε πολύ μεγάλο άγχος, στενοχώρια - ακόμα και κατάθλιψη, αβοηθητότητα και απελπισία. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε, να πάρουμε τον χρόνο μας και να το «χωνέψουμε», να το πάρουμε δηλαδή απόφαση και έτσι να αναδυθεί η εσωτερική μας δύναμη, ώστε να το αντιμετωπίσουμε ή να το αποδεχτούμε (αν είναι κάτι δεδομένο που δεν αλλάζει). Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να αφήνουμε τον χρόνο να περάσει παρατηρώντας μία κατάσταση μπορεί να είναι από μόνο του ωφέλιμο. Μάλιστα, οι έρευνες στον τομέα της θετικής ψυχολογίας αναφέρουν ότι το πέρασμα του χρόνου συμβάλλει στην ανάπτυξή μας και τη θετική νοηματοδότηση των δύσκολων στιγμών μας. Επειδή ακόμα κι όταν ο χρόνος από μόνος του δεν είναι επαρκής γιατρός, είναι σίγουρα μία σημαντική παράμετρος για να νιώσουμε καλύτερα και δυνατότεροι.

Με τη δράσηΣτον χώρο της ψυχολογίας, η δράση ισοδυναμεί με μια εξαιρετικά χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης, όπου η προσοχή εστιάζεται στην ενεργητικότητα, στην επίλυση του όποιου προβλήματος, στην παραγωγή εναλλακτικών λύσεων και στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με το να συνεχίσουμε τη ζωή μας

Ναι, κάτι κακό μας συνέβη. Δυστυχώς, δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι και επίσης δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο κακό που θα συμβεί στη ζωή μας. Αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε ή που νιώθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι θα παρατήσουμε τα πάντα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, ενέργεια, διάθεση, αντοχή για όλα τα άλλα εκτός από το πρόβλημά μας. Κι όμως, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μας. Η δράση, η ολοκλήρωση των στόχων μας, η ενασχόληση με κάτι που μας ευχαριστεί και που θέλουμε για παράδειγμα να κατακτήσουμε δεν θα στερήσουν τη δύναμή μας, αντίθετα θα γίνουν πηγή για να βρούμε κι άλλη δύναμη μέσα μας για όλα τα υπόλοιπα.

Ας μην ξεχνάμε

Για να βρούμε την εσωτερική μας δύναμη, χρειάζεται να φροντίζουμε την «εξωτερική». Ένα υγιεινό lifestyle, με άσκηση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο, θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο δυνατοί για να αντιδράσουμε. Επίσης, σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε όσα μας ευχαριστούν και μας δίνουν δύναμη και να αφήνουμε όσα μας στερούν ακόμα και τη δύναμη που μας απομένει. Ας εστιάσουμε στους φίλους ή τους συγγενείς που μας γεμίζουν με θετική ενέργεια, την ψυχαγωγία που μας ανανεώνει, την επαφή με τη φύση, τα αγαπημένα μας χόμπι (π.χ. διάβασμα, ζωγραφική, φωτογραφία). Δεν πρέπει να ξεχνάμε: Οτιδήποτε μας κάνει καλό, είναι θεραπευτικό.

Ποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα

Ο κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του μία ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων, που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό με το οποίο είμαστε ουσιαστικά προικισμένοι από τη φύση μας, ενώ λίγο επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον ή τις προσλαμβάνουσές μας. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι αυτό που πολύ απλά συνηθίζουμε να περιγράφουμε ως εξής: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος», και αποτελεί το γνώρισμα ανθρώπων που νιώθουν πως έχουν δύναμη για να αντιμετωπίσουν τα πάντα και πως οι γύρω τους τούς δίνουν την αγάπη και τη συμπαράσταση που έχουν ανάγκη. Αυτό, όσο απλοϊκό κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι και το μυστικό της επιτυχίας, αφού οι αγωνιστές και οι μαχητικοί τύποι είναι αυτοί που, σύμφωνα και με τις έρευνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα προβλήματα υγείας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κομμάτια του κειμένου προέρχονται από συνέντευξη του νευροψυχίατρου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν Boris Cyrulnik στην υπογράφουσα, καθώς και από βιβλία του (κυρίως από την «Αυτοβιογραφία ενός σκιάχτρου», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Κέλευθος»).


ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγος υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.
Πηγη: Vita.gr
 

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αναρωτιέμαι μερικές φορές...

Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;

 

Μούτρα.Νʼ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.

Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.

Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους. Σʼ εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους. Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.

Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες,να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος.

Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου. Κάθε μέρα αποτυγχάνω. Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους.Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους. Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα.

Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ. Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν. Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά
πάντα, πάντα θα ʽναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.

(από Το Παράπονο, του Οδ. Ελύτη)

Να έχετε μια όμορφή μερα!!
Φιλιά σε όλους από την όμορφη Θεσσαλονική! ;-)

 

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

8 επιστημονικές συμβουλές για να φθάσετε τα 100!

Κάθε χρόνο στα γενέθλιά σας, σάς πιάνει πανικός που τα χρόνια περνούν; Διαβάστε με ποιους τρόπους, θα τα εκατοστήσετε!



Ο, καταγεγραμμένα, γηραιότερος άντρας αυτή τη στιγμή στη γη είναι ο Alexander Imich, πολωνικής καταγωγής που ζει στη Νέα Υόρκη, γεννηθείς το 1903 και ο οποίος γιόρτασε στις 4 Φεβρουαρίου τα 111 χρόνια του.
Ο Imich, υπήρξε αθλητής στα νιάτα του, δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ, κάπνιζε παλιότερα αλλά το έχει κόψει εδώ και πολύ καιρό και παρέμεινε άτεκνος με τη γυναίκα του. Παντρεύτηκε μάλιστα τον πρώτο του έρωτα, ο οποίος τον άφησε για έναν άλλο, και εκείνος ξαναπαντρεύτηκε τη φίλη της, ενώ το δικό του μυστικό μακροζωίας είναι το λίγο φαγητό και η αγάπη του για το παγωτό.
Αυτή είναι η ζωή του γηραιότερου άντρα στον κόσμο και αν και εσείς, νιώθετε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας και θέλετε να την παρατείνετε στο μέτρο του δυνατού, διαβάστε παρακάτω 8 συνήθειες ζωής που θα αυξήσουν το προσδόμικο της ζωής σας και θα είστε ένας από τους μελλοντικούς υπεραιωνόβιους αυτού του πλανήτη. Η ιστοσελίδα Prevention.com, μας ενημερώνει για το πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε τα 100 και ακόμα παραπέρα.

Η προσωπικότητα σας επηρεάζει το πόσα χρόνια θα ζήσετε
Και μην θεωρήσετε δεδομένο ότι όσο πιο χαλαροί είστε και χωρίς καμία έννοια στο κεφάλι σας, τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα ευσυνείδητα άτομα, με χαρακτηριστικά όπως η σύνεση, η επιμονή και η οργάνωση, ζουν περισσότερο από όλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιου είδους άτομα, εφαρμόζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως είναι πιο υγιείς επιλογές ζωής, καλύτερη διατροφή, επιμονή στην επαγγελματική ευτυχία, τα οποία είναι στοιχεία που επηρεάζουν συνολικά και σωρευτικά την ποιότητα και το χρόνο ζωής.




Έχει σημασία η διατροφή σας
Οι στατιστικές δείχνουν πως οι περισσότεροι που ξεπερνούν τα 100, κατοικούν στις Μεσογειακές χώρες και εφαρμόζουν τον αντίστοιχο τρόπο ζωής και διατροφής. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, είναι βασικά συστατικά μια δίαιτας που υπόσχεται υγιέστερα γηρατειά, χαμηλότερες πιθανότητες προβλημάτων στην καρδιά, ακόμα και καλύτερη διανοητική κατάσταση, όσο περνάνε τα χρόνια.

Η κληρονομικότητα παίζει, και αυτή, το ρόλο της
Aν οι γονείς σας πέθαναν από γεράματα σε μεγάλη ηλικία, δε σημαίνει ότι απο βαθιά γεράματα θα πεθάνετε κι εσείς, αλλά σίγουρα έχετε ένα από τα καλύτερα γενετικά υλικά που θα μπορούσατε να έχετε. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους σε ασθένειες ή έχουν διαφορετικά επίπεδα συγκεκριμένων χημικών στον εγκέφαλο, όπως είναι η σεροτονίνη, που τους δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα όσον αφορά στη ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού.

Η παράταση των φοιτητικών σας χρόνων, παρατείνει και τη ζωή σας
Η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία, καθώς έρευνα του 2012, έδειξε πως όσοι είχαν πτυχίο ή ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ζούσαν 9 χρόνια περισσότερο από όσους δεν είχαν τελειώσει το λύκειο. Για κάποιους μάλιστα, το επίπεδο εκπαίδευσης παίζει από τους σημαντικότερους ρόλους στα πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος, αφού σχετίζεται με καλύτερες επαγγελματικές επιλογές, ανάπτυξη σχεδίων για το μελλον και πιο υγιεινές επιλογές ζωής.




Το επαγγελματικό άγχος δεν κάνει πάντα κακό
Το παραγωγικό άγχος της δουλειάς και όχι εκείνο που σας τρώει τα σωθικά αδρανοποιώντας σας, κάνει ομολογουμένως καλό και αυξάνει το μέρο όρο των χρόνων σας στο μάταιο τούτο κόσμο. Όσοι εργάζονται σκληρά, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι περισσότερο παραγωγικοί και δραστήριοι, παρά στρεσαρισμένοι και μίζεροι και ζουν μια πιο υγιή και κοινωνική ζωή από τους λιγότερο παραγωγικούς συναδέλφους τους.

Και η υπεραισιοδοξία δεν κάνει πάντα καλό
Το διατυμπανίζουμε διαρκώς πως η θετική διάθεση και η σκέψη περιορίζουν το άγχος και τις αρνητικές του επιδράσεις στην υγεία, θα πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας πως και σε αυτό χρειάζεται μέτρο. Η υπερβολική και αβάσιμη αισιοδοξία μας καθιστά ανίκανους και απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουμε τις αναποδιές, που είναι και αυτές κομμάτι της ζωής. Δεν υποννοείται το άλλο άκρο, αλλά μια σχετική επίγνωση των ρεαλιστικών ενδεχόμενων, που μπορούν να παρουσιαστούν στο δρόμο σας.





Η κοινωνικότητα είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη μακροζωία
Ένας μεγάλος κύκλος φίλων έχει άμεση σχέση με το πόσα χρόνια θα ζήσετε εν τέλει. Οι γυναίκες έχουν περισσότερους φίλους και παρέες και αυτό πιθανώς συνδέεται με το γεγονός ότι ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες. Οι φίλοι και οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια, προσφέρουν υποστήριξη και μας δίνουν την ευκαιρία να παρέχουμε κι εμείς βοήθεια σε αυτούς, προσέχοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έρευνες μάλιστα αναφέρουν πως όταν βρισκόμαστε μαζί με φίλους, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Η καθιστική ζωή είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε
Έρευνα του 2011, συσχέτισε τις ώρες που περνάμε καθήμενοι με τα λιγότερα χρόνια ζωής και λοιπά προβλήματα υγείας που τυχόν εμφανίζονται. Πιο συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται και η αναλογία πως για κάθε λεπτό, μετά τα 25 χρόνια, που περνάμε καθιστοί βλέποντας τηλεόραση, μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής μας κατά 22 λεπτά. Ίσως αυτό σας τελικά σας πείσει να αρχίσετε γυμναστική ΤΩΡΑ.


Πηγή : clickatlife.gr
 

Κρήτη - το νησί μέσα σου!!!

Είναι το σπίτι μας...
Στο μακρόκοσμό μας η ΓΗ μας και στο μικρόκοσμό μας ο Τόπος ΜΑΣ, η Κρήτη μας!!
Κι ο τόπος μας, η γη μας, είναι ο αέρας που αναπνέουμε, ο ουρανός, η θάλασσα, το χώμα που πατάμε, οι άνθρωποι που αγαπάμε!! 
Και γι αυτά δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε!! Γιατί η ζωΗ δεν τελειώνει με Ήττα*...!!! 
Πολλοί μας χαρακτηρίζουν γραφικούς, αφελείς...λένε ότι η προσπάθειά μας εφησυχάζει μόνο τη συνείδησή μας και δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα...και άλλα τόσα λένε..έπεα πτερόεντα...
Δε θέλω να απαντήσω, δε θέλω να τους πω το ο,τιδήποτε...

Είμαστε ΕΝΑ απέναντί τους!! Και είμαστε εδώ!! 

 πηγή βίντεο: περιφέρεια Κρήτης






*από το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Καραβασίλη, εκδόσεις Αρμός

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η αγάπη δεν είναι μόνο ένα φιλί


Πώς και γιατί ερωτευόμαστε, αποκτούμε οικειότητα και δεσμευόμαστε με κάποιον; Πώς επιλέγουν σύντροφο οι γυναίκες και πώς οι άνδρες; Ποιες είναι οι φάσεις που περνάει μια σχέση και ποιες οι επικίνδυνες στιγμές για να διαλυθεί; Μπορούμε να είμαστε μονογαμικοί; Οι απαντήσεις στα όσα ακολουθούν

Η αγάπη δεν είναι μόνο ένα φιλί


Η αγάπη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την αρχή του ανθρώπινου γένους. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει υπάρξει σημαντική πηγή έμπνευσης για ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες. Σχετικά πρόσφατα (από τις αρχές του 20ού αιώνα), η αγάπη έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και των επιστημόνων, με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς επιστήμονες να έχουν ασχοληθεί αρκετά με τη σχετική έρευνα. Ο κύριος όγκος της έρευνας παλαιότερα εστιαζόταν στον γάμο, γεγονός που αντανακλούσε και τη σημασία που αυτός είχε για την κοινωνία του προηγούμενου αιώνα. Σιγά-σιγά όμως το ενδιαφέρον της έρευνας μετατοπίστηκε από τον γάμο στην αγάπη και τον έρωτα, σε μια προσπάθεια να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα πώς και γιατί οι άνθρωποι ερωτευόμαστε και επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο σύντροφο. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα ερευνούσαν κυρίως ψυχολόγοι και όχι νευροεπιστήμονες, αφού επικρατούσε ευρέως η αντίληψη ότι ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να προσεγγιστεί μελετώντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και στο οποίο δεν παίζουν ρόλο βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες (όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ζευγάρωμα στα ζώα). Ωστόσο, η έρευνα μας έδειξε ότι όλα τα συναισθήματα έχουν τη νευρολογική τους εξήγηση και ότι η αγάπη ή ο έρωτας δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Τελευταία, μάλιστα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, όπως η μαγνητική τομογραφία ή οι ορμονολογικές εξετάσεις, για να αποτυπώσουν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου ανθρώπου.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια 
στα χημικά της Συρίας

Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός  τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».

Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι,ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.

Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.

Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικέςευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.

Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». 
Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα  αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;

Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην  προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.

«Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη,μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης». 

Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κιαγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές,επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.  Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν  οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.

Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικήςκυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.

Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος.  Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει. 
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου,δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό  αυτό γεγονός». 

Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.

Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια,  το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης:  «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους.  Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».



Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των 
χημικών όπλων της Συρίας 
στη θάλασσα της Μεσογείου 
– Μελβούρνη

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Είμαστε ΕΝΑ απέναντί τους!! Και είμαστε εδώ!!


Όσο κι αν "παχαίνει" το σκοτάδι 
-και κάποιοι φροντίζουν επιμελώς για το μεγάλωμά του-
δε θα υπερκαλύψει ποτέ το φως!!
Κι ένα κομμάτι αυτού του το φέρουμε μέσα μας. 
Κι όσο το μοιραζόμαστε τόσο το φως αυξάνεται!!
Η άγνοια, η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός είναι οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι!
Και αυτοί οι "κάποιοι" στηρίζονται σ' αυτά...
Αλλά Είμαστε ΕΝΑ απέναντί τους!! Και είμαστε εδώ!!




Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών εκφράζει την αντίθεση και αγανάκτηση του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης.
Σε ανακοίνωση του σημειώνει:
"Ενώνομε τη φωνή μας με την φωνή όλων των Ελλήνων ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα που ασφαλώς θα επηρεάσει την υγεία των  εγγύς ευρισκομένων κρατών και πιο πολύ την Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι υπεύθυνοι για την διαφύλαξη και καταστροφή των χημικών αυτών όπλων είναι οι χώρες παραγωγής των από τις οποίες τα προμηθεύτηκε η Συρία. Ασφαλώς δεν ήταν αυτή η Ελλάδα.

Το  Παγκόσμιο  Συμβούλιο  Κρητών  με  τα   500  Κρητικά  Σωματεία  άνα  τον κόσμο  και  το  1  εκατομμύριο  Κρήτες  εντός  και  εκτός  Κρήτης   παροτρύνομε  την  Ελληνική Κυβέρνηση όπως δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας την προεδρία έχει αυτό το εξάμηνο όπως διαμαρτυρηθεί και σταματήσει την επικίνδυνη, εγκληματική και απαράδεκτη αυτή ενέργεια".

Για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών την ανακοίνωση υπογράφει ο  Πρόεδρος Αντώνης Τσουρδαλάκης

Περισσότερες πληροφορίες σε φιλικά ιστολόγια που έχουν πάρει ήδη τη σκυτάλη 
με πρώτη την Αγριμιώ που ξεκίνησε αυτόν τον αγώνα!!











Είμαστε ΕΝΑ απέναντί τους!! Και είμαστε εδώ!!



                                            #για_να_χτίσουμε_τον_κόσμο_από_την_αρχή
 (μια πρόταση της Αλεξάνδρας - woman in blogs)












Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Music award!

Don't only practice your art,
but force your way into it's secrets,
for it and knowledge can
raise men to the divine.
               
               Ludwig van Beethoven


 
Μουσικό βραβείο λοιπόν με δύο κανόνες:


1. Επιλέγεις 5 αγαπημένα σου τραγούδια.
2.Δίνεις το βραβείο σε 10 διαφορετικά blog.

Τον δεύτερο θα μου επιτρέψετε να μην τον τηρήσω γιατί νομίζω πως το βραβείο έχει πάει ήδη σε όλη τη blogoγειτονιά...

Ευχαριστώ πολύ πολύ την Μαρία από το "Η Ζωή μας μια εικόνα", την Κωνσταντίνα από το "Η θάλασσα των ονείρων μου"
 και την Άμυ από το "Ακροβατώντας στις σιωπές της ψυχής" 
για το βραβείο!!

Και...όπως είπαν όλοι, είναι όντως δύσκολο να ξεχωρίσεις 5 μόνο τραγούδια από την απέραντη θάλασσα της μουσικής...!! 
Μια που οι περισσότερες θεματικές έχουν καλυφθεί θα προσπαθήσω μόνο οι επιλογές να μην συμπίπτουν(δύσκολο και αυτό βέβαια)...






Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τα τερατάκια μας κι εμείς...

Μικρά, μεγάλα ή τεράστια στέκονται ανάμεσα σ' εμάς και την καρδιά μας...όταν τους το επιτρέπουμε και όταν δίνουμε χώρο σ' αυτά τα...πιστά και χαριτωμένα πλασματάκια...που μόνο έτσι δεν είναι... Τους δίνουμε το χρόνο μας, τη διάθεσή μας, τον κόσμο μας ολόκληρο...και αδικούμε εμάς και τους γύρω μας... αλλά...έρχεται η ώρα που τα περιμένουμε στη γωνία, μ' ένα χωνάκι παγωτό, γιατί...όταν φτάνουμε εκεί στον πάτο, στον Άδη...συνειδητοποιούμε ότι ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω!! Και τότε έρχεται η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη να μας συντροφεύσουν στο δρόμο μας!! Κι είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μας και το χαμόγελό μας που ακόμη και αυτό το τερατάκι μας θα μπορούσαμε θα μπορούσαμε ν' αγαπήσουμε...:-)
Καλό απόγευμα!! Καλή συνέχεια εύχομαι!!:-)



πηγή video: koutipandoras

Οι σκηνοθέτες Paco Vink και Albert ‘t Hooft δήλωσαν: "Πάντα θέλαμε αυτό το animation μικρού μήκους να είναι αστείο με σκοτεινή χροιά. Στο τέλος θέλαμε η ιστορία να έχει ένα θετικό μήνυμα σχετικά με το να μην ενδίδεις στην κατάθλιψη, όσο άσχημα κι αν φαίνονται τα πράγματα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να μην παίρνεις τόσο σοβαρά τα προβλήματά σου και να προσπαθείς να γελάς με αυτά. Η κωμωδία μπορεί να έρθει και από τον πόνο, οπότε πάντα υπάρχει αυτή η ισορροπία. Είναι θλιβερό αλλά, ταυτόχρονα, αστείο".

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η αριθμητική της αγάπης!


Στην αριθμητική της αγάπης, ένα συν ένα κάνουν τα πάντα!!
Και δύο μείον ένα ίσον μηδεν...!!
                                         Mignon McLaughlin


Καλημέρααα!!:-) 
Καλή Κυριακή!!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τελευταία κέρματα...



Τελευταία κέρματα

Ακόμα μου μένουν κάποια τελευταία κέρματα για να σπαταλήσω στην ευτυχία
Να πάω στο θέατρο με τα βελούδινα καθίσματα όπου ποτέ δεν
γνωριστήκαμε
Και να βάλω στην εφημερίδα ένα αγγελτήριο κηδείας γι' αυτόν τον σκυλίσιο κόσμο
Ακόμα μου μένει ένα κέρμα για τους εύπορους άλλο ένα για τους 
ζητιάνους
Που τσακώνονται κάτω απ' τις καμάρες με τους εφοριακούς
Ένα κέρμα για ένα μπουκέτο υάκινθους κι άλλο ένα για να πάρω το λεωφορείο
Καθώς οι δήμαρχοι της θάλασσας ζεσταίνουν την αρχαία σούπα του κόσμου
Κι εσύ να βγαίνεις στη σκηνή του ονείρου στα χέρια όλων των ανώνυμων παλιάτσων
Ένα κέρμα για τη σιωπή που πατούν οι αδέσποτοι γάτοι τη νύχτα
Αυτό που αγοράζει τα υπόλοιπα απόγνωσης που περισσεύουν απ' τους ανθρώπους
Και χέρι με χέρι επιστρέφει την ανάμνηση στο πορτοφόλι του Θεού.

Χουάν Κάρλος Μέστρε
Μετάφραση: Δημήτρης Αγγελής
Περιοδικό Φρέαρ