Σελίδες

Powered By Blogger

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο άντρας και η πεταλούδα


Ένας άνδρας κάποτε βρήκε το κουκούλι μιας πεταλούδας.
Μια μέρα εμφανίστηκε ένα μικρό άνοιγμα.
Κάθισε και παρακολουθούσε την πεταλούδα
Για αρκετές ώρες
Καθώς εκείνη προσπαθούσε να περάσει το σώμα της μέσα από το μικρό άνοιγμα.
Ύστερα, η πεταλούδα σταμάτησε.
Ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο.
Έτσι ο άνδρας αποφάσισε να βοηθήσει την πεταλούδα.
Πήρε ένα ψαλίδι και έκοψε τα κομμάτια από το κουκούλι.
Η πεταλούδα βγήκε εύκολα.. Αλλά είχε πρησμένο σώμα και καχεκτικά φτερά.
Ο άνδρας συνέχισε να την παρακολουθεί, περιμένοντας ότι όπου να ‘ναι τα φτερά της θα μεγαλώσουν και θα απλωθούν αρκετά για να στηρίξουν το σώμα.
Τίποτα δεν έγινε.
Στην πραγματικότητα, η πεταλούδα πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μπουσουλώντας εδώ κι εκεί δίχως ποτέ της να μπορέσει να πετάξει.
Εκείνο που δεν κατάλαβε ο άνδρας μέσα στην καλοσύνη και τη βιασύνη του ήταν αυτό:
Το κουκούλι που αντιστεκόταν και η προσπάθεια που χρειαζόταν από την πεταλούδα να περάσει μέσα από το άνοιγμα ήταν ο μόνος τρόπος να πιέσει το υγρό από το σώμα μέσα στα φτερά, ώστε αυτά να είναι έτοιμα για να πετάξουν όταν θα το κατάφερνε αυτό.
Μερικές φορές οι προσπάθειες είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στη ζωή μας.
Περνώντας μέσα από τη ζωή δίχως εμπόδια να μας ταλαιπωρούν δεν θα ήμασταν τόσο δυνατοί όσο θα έπρεπε και δεν θα πετούσαμε ποτέ..!
Πηγή: aoratigonia

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013


Τα φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινοπώρο μπήκε για τα καλά και ένας από τους τρόπους για να προφυλαχτούμε από τις ιώσεις και τις γρίπες του φθινοπώρου είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων εποχής.Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η φύση μας προσφέρει διαφορετική ποικιλία φρούτων.Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους βασικότερους εκπροσώπους του Φθινοπώρου, τη θρεπτική τους αξία και μερικούς νόστιμους τρόπους για να τα καταναλώσουμε!


Μήλο

 

Ένα μήλο μετρίου μεγέθους αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 65 θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη A, βιταμίνης C, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή!

 


Συμβουλή: Αν το απόγευμα αναζητάτε κάτι «γλυκό», πλύνετε καλά ένα μήλο, κόψτε το σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και πασπαλίστε το με λίγο μέλι και κανέλλα. Άλλωστε, «ένα μήλο την ημέρα»..


Ακτινίδιο



Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει περίπου 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζει με σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη. Επιπλέον, τα μικρά μαύρα σποράκια που «κρύβονται» στο εσωτερικό του περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς.

Συμβουλή: Προσθέστε κομματάκια ακτινίδιου μαζί με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης σε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Όχι μόνο θα σας χορτάσει, αλλά και θα σας ανακουφίσει από τυχόν φούσκωμα και συμπτώματα δυσκοιλιότητας.




Μπανάνα



Μία μεγάλη μπανάνα περιέχει περίπου 120 θερμίδες, με άλλα λόγια ισοδυναμεί με δύο φρούτα μεσαίου μεγέθους. Μία μέτρια μπανάνα μπορεί να αποδίδει ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες από κάποιο άλλο μέτριο φρούτο, όμως δεν παύει να περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μας και οι φυτικές ίνες. Συνεπώς, η μπανάνα είναι μία καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Συμβουλή: Φτιάξτε ένα νόστιμο smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μπανάνα.









Πορτοκάλι


Η θερμιδική αξία του πορτοκαλιού ανά τεμάχιο δεν ξεπερνά τις 60 θερμίδες. Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C, ωστόσο περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Καταναλώνεται ωμό, σε χυμό και χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική!

Συμβουλή: Φτιάξτε φυσικό χυμό πορτοκάλι και προσθέστε λίγα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αποτελούν καλή πηγή φυτικού σιδήρου και η βιταμίνη C του πορτοκαλιού θα ενισχύσει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.




Ρόδι

Αν και συνηθίζουμε να το «σπάμε» τις γιορτινές μέρες για καλοτυχία, είναι προτιμότερο να το τρώμε! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνες), βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ, ενώ ½ φλιτζάνι καθαρισμένο ρόδι δεν μας δίνει περισσότερες από 80 θερμίδες.
Συμβουλή: Προσθέστε καθαρισμένο ρόδι στη σαλάτα σας. Θα δώσει χρώμα και διαφορετική γεύση.

Πηγή: nutrimed.gr



 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Πετάξτε αυτές τις συμβουλές στα σκουπίδια


..Της Αμίνας Μοσκώφ

«H κόλαση είναι οι άλλοι», είχε πει ο μεγάλος φιλόσοφος Zαν Πολ Σαρτρ, θέλοντας να αποδώσει τη δυσφορία που προκαλεί συχνά η συνύπαρξή μας με τους άλλους ανθρώπους. Kόλαση είναι όμως και χωρίς τους άλλους, όταν αισθανόμαστε μοναξιά, όταν υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας. Πολλές φορές, μάλιστα, ακριβώς όταν υποτίθεται ότι επικοινωνούμε με τους άλλους, είναι που η μοναξιά μας γίνεται πιο σπαρακτική. Συχνά το χάσμα παίρνει τη μορφή των συμβουλών. Aλήθεια, τι είναι συμβουλή; Eίναι η στιγμή που επικοινωνούμε με τον άλλον λέγοντάς του τι να κάνει -συνήθως δε χωρίς ο άλλος να μας το έχει ζητήσει ή να το επιθυμεί καν. Aς δούμε όμως μερικές από τις πιο δημοφιλείς, αλλά και πιο παραπλανητικές συμβουλές που προσφέρουμε ή δεχόμαστε.

«Mην παίρνεις αγκαλιά το μωρό, θα το κακομάθεις!»
O «βασιλιάς» των κακών συμβουλών. Bασίζεται σε μια τεράστια παρεξήγηση: Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η προσφορά άπλετης αγάπης και τρυφερότητας προς ένα παιδί μπορεί να το κάνει εξαρτημένο και κακομαθημένο. Έρευνες όμως πολλών δεκαετιών επιβεβαιώνουν αυτό που ενστικτωδώς έχει την τάση να κάνει ο κάθε γονιός, πριν τον μπερδέψουν οι παραινέσεις των άλλων περί πειθαρχίας: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο πολλή αγάπη και τρυφερότητα λάβει ένα παιδί, τόσο πιο σίγουρο για τον εαυτό του, και επομένως πιο ανεξάρτητο γίνεται. Όταν πειστεί, όταν νιώσει ότι ο γονιός του είναι στοργικός και διαθέσιμος, είναι θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσει να επιζητεί να κάνει τα πάντα «μόνο του, μόνο του»... Έχει τότε τη σιγουριά του παιδιού που ξέρει ότι μπορεί να εξερευνά και να ανακαλύπτει τον κόσμο, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να επιστρέφει στη σταθερή του βάση, δηλαδή στους γονείς του. Tο χορτασμένο από αγάπη παιδί έχει λιγότερο την ανάγκη να ελέγχει ότι η βάση αυτή παραμένει σταθερή. Δεν φοβάται να δεθεί με τους ανθρώπους, γιατί «ξέρει» ότι συγχρόνως διαμορφώνει μια αυτόνομη και ασφαλή προσωπικότητα. Aντίθετα, η στερητική γονική στάση δεν ενθαρρύνει την ανεξαρτησία. Tο μήνυμα που παίρνει το παιδί που στερείται την τρυφερότητα είναι ότι θα πρέπει να φορέσει το προσωπείο της ανεξαρτησίας (μιας ψεύτικης αυτονομίας), για να καλύψει την ανασφάλειά του και το φόβο ότι κανείς δεν θα το καταλάβει έτσι και αλλιώς.

«Oι άντρες δεν πρέπει να κλαίνε»
H συμβουλή αυτή είναι η πρώτη «εξαδέρφη» της προηγούμενης. Σύμφωνα με το στερεότυπο που βρίσκεται πίσω από αυτή την προτροπή, ο δυνατός άνδρας είναι ένας ατρόμητος και ψυχρός άνθρωπος, που δεν εκφραζει τις πιο ευαίσθητες πλευρές του. Mία ακόμα μεγάλη παρεξήγηση, που συγχέει τη δύναμη με την ψυχρότητα. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας σε άντρες και σε γυναίκες είναι η λεγόμενη «συναισθηματική νοημοσύνη». Συναισθηματικά νοήμων είναι αυτός που βρίσκεται σε επαφή με τα συναισθήματά του, έτσι ώστε να τα διαχειρίζεται καλύτερα και να οδηγείται σε σωστές αποφάσεις. Ποτέ τα συναισθήματα δεν είναι πιο ανεξέλεγκτα από όταν τα αγνοούμε και προσπαθούμε να τα «κλοτσήσουμε». Όταν ο πόνος, ο φόβος και το άγχος δεν επιτρέπεται να εκφραστούν, μπορεί να μην κάνουν ποτέ την εμφάνισή τους άμεσα, μέσα από το λόγο. Aυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν. Aπλώς, μετατρέπονται σε μία σειρά από προβληματικές συμπεριφορές. Aλήθεια, τι κάνει ένας άνδρας που έχει μάθει ότι πρέπει να κρύβει συνεχώς την ευάλωτη πλευρά του; O καταπιεσμένος φόβος, ο ψυχικός πόνος και άλλα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν ζωντανά μέσα του και, αφού δεν μπορούν να μετατραπούν σε λόγο, γίνονται πράξεις. Άλλες φορές αυτό εκδηλώνεται ως επιθετικότητα, άλλες φορές καταλήγει σε μία σειρά από εξαρτητικές συμπεριφορές (κατάχρηση αλκοόλ, υπερφαγία, χαρτοπαιξία), άλλες φορές οδηγεί σε μια σιωπηλή και αποσυρμένη ύπαρξη, που πίσω από την ψυχρότητά της κρύβει τη δική της κατάθλιψη. Aντίθετα, ένας άνδρας που δεν διστάζει να δείξει τη συγκίνηση του, χωρίς αναστολές, έχει περισσότερες πιθανότητες να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με πιο δημιουργικό και υγιή τρόπο.

Oι «ανώτεροι» και οι «κατώτεροι»
Bάζοντας τον εαυτό μας στη θέση αυτού που συμβουλεύει, τον τοποθετούμε σε μια θέση υπεράνω, ενώ αυτός που δέχεται τη συμβουλή μας είναι κατώτερος. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στο Λεξικό του Mπαμπινιώτη αναφέρεται ότι, όταν πρόκειται για επικοινωνιακούς ρόλους κατώτερου προς ανώτερο (π.χ. υπαλλήλου προς διευθυντή), δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμβουλή. Ίσως η ανισοτιμία που σηματοδοτεί αυτός o τρόπος επικοινωνίας είναι και ο λόγος που η παροχή συμβουλών έχει κάτι το αντιπαθές και πολύ αναποτελεσματικό. Aυτός που δέχεται τη συμβουλή, χωρίς να έχει ζητήσει μια τέτοια προσφορά, πιθανότατα θα υιοθετήσει αυτομάτως μια αμυντική στάση, ώστε να προστατέψει το «εγώ» του, που βάλλεται.

«Σκέψου θετικά»
Γιατί να σκεφτούμε θετικά όταν δεν περνάμε καλά, όταν είμαστε δυστυχείς μέσα στη σχέση μας, στον εργασιακό μας χώρο ή στην παρέα μας; Γιατί να μην αφήσουμε τη δυσφορία και το άγχος να μας «μιλήσουν»; Eάν οι άνθρωποι σκέφτονταν συνεχώς θετικά, καμία υπέρβαση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Θα μπορούσε π.χ. να φανταστεί κανείς τους ήρωες της Ελληνικής Eπανάστασης να αναβάλλουν τον αγώνα τους, γιατί -σκεπτόμενοι θετικά- συνειδητοποίησαν ότι τελικά ο τουρκικός ζυγός έχει και αυτός τα πλεονεκτήματά του; Yπάρχει και η στιγμή της άρνησης, γιατί κάποιες φορές αυτή μπορεί να είναι η μόνη αρμόζουσα έκφραση. Έχει σημασία να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ονομάσουμε την κατάσταση όπως είναι, μέσα σε όλο της τον αρνητισμό, εάν έτσι αισθανόμαστε. Σίγουρα, αυτά τα συναισθήματα γεννιούνται όταν υπάρχει κάποιος λόγος. H παραίνεση να σκεφτόμαστε πάντα θετικά ανοίγει συχνά το δρόμο προς μια χαζοχαρούμενη ύπαρξη, που αρνείται την πραγματικότητα. Tο «σκέψου θετικά» μπορεί να είναι εξίσου μια φυγή όσο είναι η χρήση αλκοόλ ή η παρατεταμένη τηλεθέαση, ώστε να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Eίναι πολύ πιο ωφέλιμο να βιώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να τα αντιμετωπίσουμε. H θετική στάση εδώ μπορεί να είναι να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας, βλέποντας ποια από τα προβλήματά μας μπορούμε να λύσουμε και με ποια καλούμαστε να συμφιλιωθούμε.

«Hρέμησε, μη θυμώνεις»
Mια συμβουλή που δεν είναι μόνο μάταιη, αλλά συνήθως προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Tη στιγμή που θυμώνουμε, το τελευταίο πράγμα που βοηθάει είναι να μας πει κάποιος ότι το συναίσθημά μας δεν είναι αποδεκτό. Έτσι, εκτός από θυμωμένοι, μπορεί πια να νιώθουμε και μόνοι. Εξάλλου, γιατί να μη θυμώσουμε όταν κάποιος μάς φέρεται άσχημα ή προσπαθεί να μας εκμεταλλευτεί; O θυμός είναι εξάλλου ένα πολύ χρήσιμο συναίσθημα, γιατί μας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και μας ωθεί να κινητοποιηθούμε επ' αυτού. Tο ζήτημα εξάλλου δεν είναι να προσπαθήσουμε να μη θυμώσουμε, αλλά να χρησιμοποιήσουμε το θυμό μας με δημιουργικό τρόπο. Να καταλάβουμε δηλαδή τι είναι αυτό που μας εξοργίζει και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους γύρω μας. Μπορεί η αντιμετώπιση αυτή να αφορά μια εσωτερική επεξεργασία της αιτίας του θυμού μας, ένα διάλογο με τον εαυτό μας σε σχέση με το γιατί κάτι μάς κάνει έξαλλους.


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ζήσε το τώρα!!

Δεν μπορείς ποτέ να ξαναζήσεις κάτι, γιατί τότε θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα φτωχό αντίγραφο του πρωτοτυπου.
Λ. Μπουσκάλια

...Γι' αυτό ζήσε το τώρα!!!

Γ.Ντύερ

Κάνε αυτό που σ' αρέσει στον βαθμό που δεν θίγει το δικαίωμα κάποιου άλλου να κάνει το ίδιο, αυτός είναι ο ορισμός της ηθικής.
Γ.Ντύερ

ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ


Μια γριά γυναίκα, Κινέζα
Κουβαλούσε νερό με δύο μεγάλα δοχεία
Κρεμασμένα από τους ώμους της.
Το ένα δοχείο ήταν άψογο
Και  μετέφερε πάντα
Όλη την ποσότητα νερού που έπαιρνε.
Το άλλο είχε μια ρωγμή
Και στο τέλος της μακριάς διαδρομής
Από το ρυάκι στο σπίτι έφθανε μισοάδειο.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το να είσαι Έλληνας...to be Greek...


Το συγκινώ είναι ρήμα β' συζυγίας...συγκινώ [singinó] -ούμαι:   [λόγ. < αρχ. συγκινῶ `κινώ, κινώ μαζί]. 
Με μια μου ενέργεια, πράξη ή λόγο ή και με ένα...κάτι ένα κατιτίς μικρό ή μεγάλο κινώ τον άλλο, το διπλανό μου...
Κινώ την ψυχή του...τον συγκινώ...
Αυτό είναι η συγκίνηση...κίνηση ψυχής!
 Ένα κατιτίς μεγάλο!
Και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό! 
Καλό μήνα!